Vet du verkligen varför du känner dig stressad?

Sorgliga siffror visar att stressrelaterade sjukskrivningar femdubblats, enligt ett inslag på Nyhetsmorgon, TV4, idag. Bara förra året kostade sjukskrivningarna kommuner och regioner över 50 miljarder. Kunde de använts till något som ger unga, vuxna och gamla glädje och välbefinnande istället?

Vad tänker du?

Det som ofta inte framkommer när man pratar om stress är VARFÖR människor känner sig stressade. Stress är ofta en trist strävan att hinna, i total avsaknad av lust och glädje. Men skälen till att hjärnan till sist inte orkar mer belastning behöver inte bara bero på en fulltecknad kalender.

 

HADE DIN STRESSNIVÅ MINSKAT OM...

 

Jag har intervjuat över 50 kvinnor, de flesta ledare inom privat och offentlig sektor, det senaste året. Nu tänkte jag be dig fundera på om din stressnivå hade minskat om du: 

 

- hade kunnat göra saker i din egen takt

istället för att behöva slarva dig igenom saker, så du inte känner dig nöjd med ditt jobb när du går hem för dagen?

- som chef eller handläggare fått prioritera det som du, utifrån din erfarenhet och expertis, bedömer som mest akut

istället för att behöva tacka ja till uppdrag som DU, men andra, förstår borde prioriteras ner sett ur ett annat perspektiv än det som de har via sin agenda.

- hade sluppit otaliga administrativa processer och rutiner som stjäl din tid

så du istället hade kunnat ringa den där medborgaren som är orolig för sitt ärende, eller hålla det lilla barnet/åldringen i handen som tröst

- hade känt att du räcker till

istället för att ständigt känna dig otillräcklig och att du borde ha gjort lite mer, för några fler

- haft tid för paus, återhämtning och reflektion

istället för att rusa från ett möte rakt in i ett annat och förväntas fokusera om och fatta smarta beslut i en helt annan fråga, utan ställtid.

- inte kommit så långt ifrån de arbetsuppgifter som du en gång sökte jobbet för

utan fick bidra med det du är bäst på och som du gör från hjärtat, utan ansträngning, bara med glädje.

- hade kunnat styra mer över din egen tid

så att du faktiskt kan träna, sova, äta och njuta av livet eller tid med nära och kära på dina villkor. 

 

Detta är bara ett axplock av saker som mina klienter har tagit upp som stressfaktorer på jobbet. Det är sällan bara en lång to do-lista som gör att de tar kontakt. För om du får beta av en sådan lista utan frustration i kroppen, så går det ganska enkelt.

 

JAG KÄNDE MIG INTE STRESSAD

 

Jag är övertygad om att de allra flesta av oss vill göra ett gott jobb, hjälpa och serva andra. Bidra med vår expertis, erfarenhet och kunskap. Bidra till en bättre verksamhet. Därför lägger vi bara i en växel till, maxar oss 2-3 procent extra och frågar oss sällan om vi verkligen har tid, lust och möjlighet att engagera oss i ännu en arbetsuppgift eller projekt. 

Jag insåg aldrig att ständig prestation är en form av stress. I en högpresterande miljö kör ju alla på i samma tempo. 

Och själv klarade jag hög arbetsbelastning ända tills ständig frustration över en arbetsplats kultur och arbetsmiljö började stjäla min energi.

Inte fattade jag att det också är en form av stress på systemet och hjärnan som till sist kan få bägaren att rinna över.

Idag pratar jag alltid med mina klienter om vad som är viktigt för dem. Vad det är som får dem att stråla och orka på jobbet. Egentligen är det inte så svårt. Men när vi aldrig hinner stanna upp och reflektera över om vi kommit från långt ifrån det som ger mening så är det lätt att vi pressar oss för hårt.

 

KOMMER VÅRA BARN ACCEPTERA SAMMA ARBETSVILLKOR?

 

Jag är övertygad om att våra barn, kommande generationer inte kommer att köpa den arbetsmiljö och de krav som ställs idag. Tack och lov. 

Kanske det är då arbetsgivare på allvar måste ta sig en funderare på varför sjukskrivnings- och rekryteringskostnaderna skenar. Varför all vårdpersonal nu, med enad kraft, protesterar mot omänskliga arbetsvillkor. Kanske också vi skattebetalare borde ställa krav på vad våra pengar går till. 

Och borde inte du och jag föregå med gott exempel? Vi 70-talister är ju första generationen mammor som jobbar heltid (jo, det fanns några få som gjorde det när jag var liten men de allra flesta jobbade deltid) och jag pratar regelbundet med mina tre döttrar om vikten av att lyssna på sig själv och sin kropp. Att följa hjärtat.

 

 

GODA EXEMPEL

Det finns såklart redan goda exempel. Bostadsbolaget MKB i Malmö har förstått det här och ger nu sina medarbetare möjlighet till återhämtning på arbetstid. Läs mer här!

https://www.linkedin.com/pulse/h%C3%A4r-f%C3%A5r-man-vila-p%C3%A5-jobbet-195-timmar-om-%C3%A5ret-chefstidningen-9y7mf/

 

I VÄNTAN PÅ FÖRÄNDRING

 

Vi vet ju alla att om vi ska vänta på att andra ska ändras, så kan vi behöva vänta en livstid. Är det något jag har lärt mig, så är det att vår tids nödvändiga kompetensutveckling handlar om att SJÄLV hitta balans och välbefinnande mitt i denna skyndakultur, där produktivitet och effektivitet premieras. Jag gjorde det via coaching. Kanske det är en metod som resonerar med dig också?

Du vet ju egentligen vad du behöver och hur du blir ditt bästa jag. Du behöver bara få rätt frågor om det känns kaosigt i hjärnan just nu. 

I höst kör jag igång föreläsningar på temat hur man hittar balans mellan prestation & välbefinnande. Visa gärna din chef. 

När prestation blir en vana

 https://www.josefinthedeby.com/coaching--for-balance-and-performance-1

 

Se TV4-klippet här

https://www.tv4play.se/klipp/94796d8005c51b376eb2/video-femdubbling-av-antalet-sjukskrivningar-flest-kvinnor-drabbas