Utmattad som man - vem är du då?

Mannen jag pratade med igår har tillbringat många yrkesår i blåljusens värld och nu har de kognitiva förmågorna börjat strejka. Försäkringskassans statistik visar att allt fler män, och yngre personer, sjukskrivs på grund av stressrelaterade problem.

Han klarar fortfarande av att gå till jobbet - vilket inte går om du du korsar den tunna och osynliga gränsen för vad hjärnan tål - och nu undrar han vad han kan göra för att inte trilla över. 

- Jag känner ett märkligt motstånd så fort jag slår upp datorskärmen. Jag kan liksom inte komma igång eller fokusera. Minnet är otroligt påverkat, vilket skrämmer mig. Jag sover dåligt och jag kunde inte koppla av trots att jag var ledig i flera veckor kring jul, berättar han.

Jag frågar om han kan se vad det är som tär på hans energi. Och jo, det är han ganska klar över. Hans nu seniora roll med ansvar för allvarliga frågor som bearbetas i det tysta har successivt har dränerat honom. Han inser att det beror på att han befinner sig i ett sammanhang där det saknas struktur, erfarenhet och framförhållning.

Arbetssättet går stick i stäv med hur han är van att jobba och hur han vill ha det för att känna att han arbetar professionellt.

- Idag var det en kollega på jobbet som påpekade att jag inte var så bjussig. Att jag var rätt mycket i min egen bubbla. Usch, det känns inte alls bra. Sådan är jag ju inte egentligen. Jag känner  mig helt personlighetsförändrad. Så jag fick berätta hur läget är, suckar han.

 

ATT TAPPA GREPPET OM SIG SJÄLV

Jag känner väl igen känslan. Jag kraschade inte av hög arbetsbelastning. Jag kraschade av att min energi gick åt till frustration över att saker inte sköts på ett professionellt, rättsäkert eller modernt sätt. Vi enades om att det inte är de mer kroppsliga besvären vid utmattning som är värst. Det är att mentalt tappa greppet om sig själv och leva med en ny självbild och identitet - den sjukes. Söm plötsligt inte orkar bry sig om någon annan än sig själv.

Den som inte varit där kan omöjligt förstå.

Han berättar om det den där handlingskraften, modet, drivet och förmågan att bara ge sig ut mot nya okända mål som plötsligt känns som bortblåst. En identitet som man inte ens reflekterat över och tagit som helt självklar för det kommer inifrån - men som alla kanske inte har. 

- Jag känner mig plötsligt så begränsad. Jag har absolut ingen förmåga att tänka ut vad jag vill eller ska göra. Det känns verkligen sjukt!

 

FRIHETENS BETYDELSE

Jag frågar om han någon gång funderat på det där med att känna sig fri. När du har tillgång till din fysiska och mentala hälsa och energi så är du just det.

Fri.

Du  kan dra ut på en löptur. Du kan bestämma dig för att söka ett nytt jobb. Du kan fatta beslut som påverkar både din dag och din framtid. Utan din energi och en fungerande hjärna kan du faktiskt inte mycket alls och det är en närmast panikskapande känsla.

 

ÅTERHÄMTNING NYCKELORDET

Att råda någon i det här skedet är svårt. Men om jag ser tillbaka till min resa så var frågan från min KBT-terapeut helt avgörande.

- Vad är återhämtning för dig? Det enda du ska ta reda på nu är vad det är om du inte vet. Vad gör dig glad, lugn, avslappnad. Det kan vara vad som helst. Återhämtning och frågan "vad behöver jag idag" ska vara ditt enda fokus tills du känner att kraften återvänder, för det gör den. Tro mig, sa hon.

När man inte själv TROR att det går att bli frisk så får man ibland LUTA SIG MOT NÅGON ANNANS TRO. Jag lutade mig mot Rikkes. Hon var så otroligt cool och avdramatiserande.

Jag hoppas jag lyckades inge samma hopp igår. 

 

OBS. Texten handlar inte om mannen på bilden.