Otippat samtal med Samuel Fröler om att följa sitt hjärta

Man kan aldrig räkna ut vad en motgång eller ny karriär kan föra med sig! Jag och Andreas flanerar i de kullerstensbelagda, smala gränderna i Gamla stan i Stockholm.

Det är den 8 december och denna spontana utflykt till hufvudstaden bokades med anledning av en underbart fin inbjudan från Sofia Stålberg, artist, verksamhetsutvecklare och före detta ledare vid Balettakademin, som jag haft äran att lära känna via coachingen.

Ikväll anordnar hon och några vänner ett julsprakande musikevent i ett 1300-talsvalv i Gamla stan. Vi har äran att besöka hennes värld, fylld av människor som fyllt sitt liv med sång, dans, konserter och musikarrangemang, det vill säga långt ifrån vår jobbvardag.

Sofia berättar entusiastiskt över telefon att temat är tacksamhet – hon har bjudit in människor som på något sätt hjälpt henne framåt eller bidragit till lycka i hennes liv. Så himla fint. Jag är verkligen tacksam för att vi får dela och uppleva detta.

 

 ATT GÅ IN OCH UT UR ROLLER

Kvällen kan bara få en enda etikett; moment in life. Stämningen som skapas genom pianoackompanjemang, jul-allsång och recitationer av dessa musikaliska genier är magisk.

Mitt samtal med en av gästerna, skådespelaren Samuel Fröler, lever kvar i mig dagen efter. Vi pratar om kreativitet som ett livselixir, om att våga följa sitt hjärta och vara i nuet. Samuel skrattar och säger att han fortfarande undrar vad han ska bli när han blir stor och vi konstaterar att det härliga är att man inte behöver veta! Han är van vid att gå in och ut ur roller och min erfarenhet från livet är att det går att göra även utan att vara skådespelare! Tack Samuel för din öppenhjärtlighet och för pratstunden!

Det slår mig på vägen upp att det är EXAKT det här som jag alltid älskat. Att få ställa frågor. Samtal. Lära mer. Att få vara en betraktare och besöka världar som jag normalt sett inte vistas i, eller kan något om. 

I stort och smått.

Som journalist var det lika roligt att få besöka operasångerskan Birgit Nilsson som att skriva om tjejen i Margretetorp som valde att föda barn hemma. Få lyssna till deras story, förstå deras livsval.

Som jurist fick jag vara en betraktare och lära mig hur saker går till och fungerar i domstolsvärlden, på Migrationsverket, på kommuner och på Europarlamentet.

Som frisör delade kunderna sina storys om livet. Man kommer så nära, där i frisörstolen. Jag tror det är något med den fysiska kontakten men såklart också den totala närvaron hos den som lyssnar.

 

FÖR ATT BEHÅLLA VÅR MOTIVATION BEHÖVER VI VARA I RÖRELSE

 

Får du också energi av att utforska nya världar? Jag känner att jag genom detta ständigt utvecklas och vill veta mer. Synapserna blir fler. Jag förstår sammanhang på ett bättre sätt.  Jag får om och om igen bevisat att det finns ingen sanning, det finns inga rätt eller fel.

Och när jag bara är en betraktare, fullständigt i nuet så finns ingen oro, ingen ängslan, ingen rädsla. Jag bara är. Tittar på människorna jag ser. Hör hur de uttrycker sig. Det är också därför som resor varit min ultimata kick. Jag känner mig som ett barn på tivoli, och har fullständigt fokus på allt jag ser. Såväl saker som hänt och saker som finns i framtiden försvinner.

Motivation kommer från det latinska ordet "movere" som betyder förflytta sig. För att behålla vår motivation behöver vi vara i rörelse framåt.

Och det var min nyfikenhet på nuet och framtiden som gjorde mig frisk. 

Tack Sofia och Samuel för att jag genom min förflyttning till en ny jobbidentitet fick möta er!