Next you - vem är hon?

Har du någon gång funderat på att du vill hitta en ny version av dig själv? Att den du har varit liksom börjat bli lite förlegad, lite för stagnerad, lite för uppvarvad, lite för...trist och energilös?

Det har gått 2,5 år sedan jag lämnade chefsrollen för att istället bli den mest sjuka, passiva, sorgsna, likgiltiga och den minst hoppfulla versionen av mig själv ever.

Jag kan inte räkna hur många olika tankar som jag har tänkt om varför det blev som det blev. Skuldbelagt mig själv. Kunde jag ha fattat att väggen är nära om jag fortsätter i det här tempot och med så mycket frustration i kroppen?

Jag har reflekterat över hur mina år med ständig uppmärksamhet på verksamhetens, medarbetarnas och uppdragets krav har påverkat mig som människa. Ja, resan in i ledarskapet 2010 var helt magisk och så otroligt utvecklande i flera år. Det där med att vara jurist var ju inte riktigt min grej. Jag behöver jobba med människor. Inte formalia. Att knäcka juridiska dilemman gav mig inte mening och geist.

Och jag har ju alltid älskat att vara i rörelse, utmanas och lära nytt. Vissa betraktar det som att man är en hoppjerka. Men jag vet att stagnation gör mig till en sämre version av mig själv. Uttråkad. Låg. Oinspirerad. Oentusiastisk. Det är en självbild jag inte kan stå för eller gillar, även om livet såklart har moments av det där ibland.

 

PRESTATION vs. FRIHET

Ledarskap är otroligt intressant. Älskar man möten med människor och att som en liten kugge bidra till en bättre värld på något sätt, så öppnar rollen som chef så många möjligheter.

Men min erfarenhet är, sett i backspegeln, att med rollen försvann min frihet. Med åren bleknade min kreativitet och mina favoritkänslor: förundran och eufori. Att få känna sig som ett barn på tivoli. 

Livet blev liksom lite....monotont. Förväntningar, plikter, tillgänglighet och krav fick alltid gå först. 

PRESTATION är ett ord som jag vänt och vridit på många gånger.

Jag tänkte aldrig på att jag presterade. Jag bara gjorde. Allt det som förväntades. Precis som alla andra i flocken omkring mig. Det krävde att jag ständigt var totalt fokuserad för det fanns aldrig paus mellan mötena och måstena varje jobbdag. I vår toxiska skyndakultur är det den som hunnit mest och stressat mest som vinner racet. Så sjukt att vi går på att det inte finns ett alternativ.

 

En total avsaknad av kreativitet och flow

Ständig prestation i ett absurt högt tempo kvävde min kreativitet och känslan av flow som jag får när jag gör något som jag älskar. Flow för mig är att tid och rum försvinner - och får lov att försvinna för det finns tid för det.

Det gör det till exempel när jag skriver fritt. Som nu.

Då är jag JAG. Inte en robot som utför en uppgift. Det blir som en download där orden bara kommer till mig, rent intuitivt. En underbar känsla jämfört med att sätta ihop den 154:e mötesdagordningen.

Som chef på kommuner och på statligt verk fanns inte tid för flow. Varje dag var ett ständigt jagande för att hinna. Om du måste prestera per parti och minut för att tillgodose allas behov så försvinner möjligheten att fundera på vad DU vill och älskar. det är också vetenskapligt bevisat att när vår hjärna ständigt måste ha optimalt fokus och hantera stress under lång tid så slutar den producera de balanserande välbefinnandehormonerna.

Inte konstigt att den till sist säger ifrån.

På skarpen.

När utmattningen slog till så gick det inte längre att hitta fokus och koncentration en viss dag, vid en viss tidpunkt. Faktiskt inte över huvudtaget. Mitt självförtroende rasade totalt. Vem skulle jag vara om jag inte kunde leva upp till andras förväntningar? Till kraven på prestation?

 

Version 3.0 av mig själv 

Jag har fortfarande inte fått tillbaka förmågan att fokusera, åtminstone inte på bestämd tidpunkt och definitivt inte under många timmar. Men jag vet hur jag ska göra för att ta vara på rätt stunder och har anpassat livet så att jag inte märker av det där. 

Jag är en annan version av mig själv idag. Josefin 3.0.

Jag är förbi den sjuka versionen, 2.0. Och jag har inte gått tillbaka till version 1.0. det skulle jag aldrig göra. För nu har jag plockat russinen från mitt gamla jag.  Ord som kreativitet, tacksamhet, lugn, välbefinnande, passion, kärlek, eufori och entusiasm finns därför dagligen närvarande idag.

Det finns också en tydlighet i vad jag släppt taget om och som inte lastar min nya version. Det stavas prestation, perfektion, stress, dåligt samvete, otillräcklighet, skuld, oro, rädsla, sjukdom.

Plötsligt har självförtroendet återvänt. Jag har ju massor av kapacitet bara jag gör det jag tror på och älskar. Och så fantastiskt det känns att nu öppna samma dörr för andra!

Idag har jag en harmonisk balans mellan familj, relationer och min nya karriär. Jag känner mig fri. Människans kanske viktigaste önskan. Jag har hittat tillbaka till geisten som jag hade som ny chef.

Så visst presterar jag och ställer krav på mig själv igen. Men på ett helt annat sätt. Jag pressar inte. Låter vissa saker ta lite tid. Jag är snäll mot mig själv. Var det du också.

Skiftet kring 50 är påtagligt för oss kvinnor

Livet har så många skiften. Det behöver inte ha med en utmattning att göra. Skiftet vid 50 är påtagligt för oss kvinnor - om vi vågar erkänna det och inte bara fortsätter köra på (som våra manliga kollegor oftast kan). Det bekräftar alla mina underbara, ambitiösa klienter. För att må bra och vara lyckliga behöver vi bli medvetna om att det som var rätt för oss under lång tid, kanske bör ersättas med något annat. 

Vi behöver skapa en ny  selfimage utan att nedvärdera. Inte se vår nya livsfas som nedtonad, tråkig, svag eller mindre värd. Det är ju nu, med all vår erfarenhet, alla våra unika gåvor som vi på allvar kan briljera och skapa ett liv som vi verkligen vill ha!

Om du reflekterar kanske du också hittar något som du saknar och kännetecknade dig som en mer fri, ung version? Och kanske du vill addera något, du också? Mer frihet? Mer lugn? Mer glädje?

Vilken skulle din nästa, inspirerande version vara? Vill du få en boost och verktyg för att skapa en ny selfimage så är du hjärtligt välkommen till min Masterclass NEXT YOU i januari. 

Ge dig själv lite mer omtanke 2024. Vi gör resan tillsammans om du vill - gott nytt år!

/Josefin