Jag vill förstå min hjärna

 

Jag får ett mejl från en kvinnlig toppchef. Hon skriver att hon vill förstå sin hjärna. Som naturvetenskapligt skolad så vill man såklart ha fakta. Det ville jag också och fick stöd från såväl läkare som KBT-terapeut under sex månader.

Men det är därefter det svåra börjar. Och då står du där själv.

Och det är just DÅ som du behöver göra ditt mest livsavgörande val - att sätta fokus på ditt önskade läge och lyckas, eller fastna i fokus på din sjukdom.

Vi skriver november 2023 och jag författar ett svar på ännu ett mejl från en kapacitetsstark chef som jag pratade med förra veckan. 

Hon vill förstå sin hjärna och har många frågor.

Och jag förstår henne. Men att förstå hur kroppen, det vill säga hjärnan, fungerar under stress är bara en del av lösningen. Vi kan läsa oss till att vi ska ta det lugnare. Vi kan läsa oss till hur vi påverkas mentalt. Men att applicera och implementera detta i praktiken är något helt annat.

Jag delar mejlet avidentifierat. Väcker det fler frågor hos dig så varmt välkommen att höra av dig. 

 

§§§

 

Hej NN 

vad glad jag blir att du skriver! Jag förstår dig verkligen, och känner igen mig. Se inte nedanstående som påtryckning. Jag vill bara ge ytterligare några perspektiv som du kan ta till dig, om du vill, eftersom vi under samtalet inte hann beröra det du undrar över.  

Jag ville också ha sakliga svar och förstå min hjärna och sökte både hjälp hos läkare och KBT-terapeut för att få dessa svar.

Den medicinska behandlingen (samtal) tog 6 mån. Den gav mig ovärderliga verktyg för att klara "sjukdomsfasen". Jag förstod vad som hade hänt med min hjärna ur ett vetenskapligt perspektiv - för jag ville veta varför vi, driftiga och entusiastiska människor plötsligt tappar vår energi, våra kognitiva skills och vår handlingsförmåga. För därmed förlorar vi också tron på oss själv och självbilden raseras.

Min läkare sa: var förberedd på att självförtroendet går i botten - och det ska jag sannerligen säga att det gjorde.

 

§§§

 

Efter den medicinska behandlingen tyckte jag att jag borde kunna hitta lösningen själv. Jag hade trots allt både lyckats ta mig igenom en juristutbildning och skapat tio års chefserfarenhet. Dessutom hade jag ju otaliga ledarskapsutbildningar i bagaget. Som ledare kan man väl inte behöva hjälp med självledarskap?

Det som gick upp för mig var att jag var fast i en bild av hur verkligheten är. Det hade hittills hade funkat att ha den.

Men inte nu längre.

Jag behövde hitta en helt ny väg. Lämna juridik och ledarskap. Lämna en ständigt fylld jobbkalender. Lämna formella måsten och administration. Lämna känslan av otillräcklighet. Lämna vassa armbågar och en miljö där förändring inte var välkommen.

Det var längesedan jag önskade mig en kristallkula. Men nu gjorde jag det. Jag kunde ABSOLUT INTE se den nya vägen. 

 

 §§§

 

Just då kom coachingen in i mitt liv. Och det är skälet till att jag skapat mitt coachingprogram. I en formell värld med fokus på kunskap och inte på känslor är det lätt att missa ett steg.

Hjärnan är ju en kroppsdel - men den är inte vårt sinne, vårt undermedvetna och våra känslor. Och det är den där mixen som styr allt. Känslor är inte fakta och som vi alla vet galet irrationella:).

 

§§§

 

Det är efter den medicinska etiketten det svåra börjar. Och då kände jag att jag stod där själv. Och det är just DÅ som jag behövde göra mitt mest livsavgörande val

- att sätta fokus på mitt önskade läge och lyckas

- eller fastna i fokus på min sjukdom.

 

Jag är säker på att om jag lämnats där, med förståelse för vad jag gjort "fel" så hade jag varit fast.  Känt mig usel. Otillräcklig. Sjuk. Svag. Som en svikare.

Coaching gav mig nyckeln till framgång. I denna hittade jag insikter, svar och förklaringar ur ett positivt perspektiv. 

Inte det motsatta.

Och det passade mig. Jag ville inte blicka bakåt eller gräva i det som har varit, för jag förstod ju via coachingen varför jag blev sjuk.'

 

§§§

 

Idag är jag stensäker på vad som är rätt för mig. I den här fasen av livet. Min sanning om mitt liv är ändrad. Att mitt kall är att jobba som biträdande kommunchef, kommunjurist eller kanslichef, gäller inte längre.

För mig var det helt rätt att lämna fokus på sjukdom och på vad jag inte kan. I denna blev det kristallklart hur just jag ska hitta tillbaka till kraft och skapa min nya framtid.

Det var inte genom att vila utan genom att hitta lågan inom mig igen. För mig handlade det om att känna att jag får jobba kreativt, har frihet att styra min dag och mina arbetsuppgifter. Att jobba med något som inspirerar NU OCH FRAMÅT, även om offentlig verksamhet har varit min passion i 20 år.  

Förflyttningen gick fort. Efter två månader upplevde jag plötsligt att jag var på väg mot det friska. Jag gick från utmattningspatient till att hitta mitt nya WHY - en ny inspirerande, lustfylld karriär baserad på alla mina tidigare erfarenheter. 

Jag vill verkligen understryka att coachingen fungerade för mig men det är inte säkert att det är rätt metod för dig.  Det kan bara du veta. 

Ovanstående är bara min bild av verkligheten. Fundera på om det resonerar med dig att sätta fokus på framtid, ditt önskeläge, dina styrkor och talanger. I så fall vet du var jag finns! 

 Allt gott!/Josefin