Hur mindset och tankar läkte min utmattning

Har du någon gång varit med om något som fått dig att inse att du har en oanad kraft inom dig? Har något inom dig hjälpt dig ur en supertung situation, trots att du inte vågat tro att det är möjligt?

Våra tankar påverkar alla våra resultat i livet. Även utmattning.

Det har snart gått tre år sedan jag stod utanför kbt-terapeuten Rikkes hus och fumlade med porttelefonen. Hjärnan var en seg gegga och att jag lyckades följa instruktionerna med pilar och knapptryck för att ta mig in är ett under.

Väl inne i det vilsamma samtalsrummet gick startskottet för min förståelse för vad våra tankar styr i vårt liv.

Rikke bad mig berätta om min situation. För min del var kollapsen helt relaterad till jobbet. Där hade ansvaret på kort tid växt från en till sex enheter på 6 månader, mitt under pandemin. Men den höga arbetsbelastningen eller att bygga ett team via Teams var inte problemet. Det var arbetsplatskulturen. Som ny chef vill du såklart visa lyhördhet, öppna dörrar och kratta manegen för - i mina ögon - professionella, framåtsyftande, goda förslag. Som kvinna hade jag inget mandat och det ledde till en fruktansvärd känsla av otillräcklighet. Jag visste vad som behövde göras, vad medarbetarna önskade. Men förändring var otillåten.

När hjärnan väl kollapsade och KEDS-testet visade 42 (allt över 15 tyder på utmattning) såg jag bokstavligen bara fågelungar som ville bli matade. Själv kände jag att jag knappt klarade av att mata mina tre barn. Självförtroendet störtdök. Känslan av misslyckande och ett intyg som stavades långvarig sjukskrivning var ett faktum.

 

DEN OSYNLIGA KRAFTEN I FOKUS

Det Rikke lärde mig från dag ett var vikten av att skifta fokus. Att jag så fort jag tänkte på jobbet skulle fånga mig själv och säga "Nu är jag där igen. Nu slutar jag tänka på jobbet och fokuserar på mitt välbefinnande. Vad kan jag göra idag för att må bra?"

Jag förstod inte kraften i det hon sa då. Jag tänkte nog lite undermedvetet att hon ville vara snäll och villa bort obehaget med orden "tänk på något annat". Du vet som mamma, när man var liten och hade mardrömmar. 

Idag vet jag bättre.

Jag VET att det var tankens kraft, ett mindsetskifte som gjorde mig frisk. Kanske snabbare än många andra. Rikke fick mig att omgående sluta ödsla energi på saker som drog kraft från mig, för den var ju redan nere på minus.

En för mig minnesvärd fråga avslutade vårt första samtal.

- Vad är återhämtning för dig?

Jag kunde inte svara. Jag hade ju aldrig behövt tänka på det. Jag hade alltid haft en outsinlig energi och jag undrade hur den bara kunde strypas. Genom sin enkla fråga sådde hon ett frö i min hjärna, så att den fick något nytt att söka svar på istället för att älta problemen som jag just lämnat för gott.

 

DU HAR ETT VAL VARJE DAG

Rikke fick mig att med medvetna, repetetiva tankar göra val. Varje dag. Till och med många gånger per dag i början.

Efter några månader hade något hänt. Inte i den externa världen, men inom mig. Och det är en mycket snabbare transformation än att försöka ändra på omständigheterna omkring oss. Jag flyttade min uppmärksamhet från identiteten sjuk och från vad jag inte längre kunde. Som att läsa, skriva, analysera, minnas saker.

 

ATT GÅ FRÅN CAN NOT TILL CAN DO

Att skifta från "can not" till "can do" är inte lätt. Vi skapar våra egna tankemönster och sanningar om vad som går eller inte går. Blir du fixerad vid en tanke och blockerar dig från fler perspektiv så blir det ju din verklighet.

Men det räcker att du öppnar en pytteliten kanal till ordet möjlighet för att det ska ge resultat. Jag bestämde mig för att skapa fler perspektiv på välbefinnande, det vill säga vad i livet ger mig energi och harmoni. Via coachingen, som blev nästa steg i min resa, tog jag bort vanor och ersatte dessa med nya vanor. En i taget. Små steg är enda metoden som fungerar - annars protesterar hjärnan.

Det låter som en klyscha men blir du allvarligt sjuk så händer något med din syn på livet. Synd att det ska behöva gå så långt, tänker jag ibland. Jag fattade enkelt det HELT avgörande beslutet att

- prioritera min hälsa FÖRST i kalender och 

- sluta ägna tankar åt när eller om jag skulle bli frisk.

Plötsligt började världen se helt annorlunda ut. Full av möjligheter istället för hinder.

 

HJÄRNAN KÖR SITT EGET RACE

Såklart fanns många stunder och dagar då rädslor, oro och förtvivlan bara sköljde över mig. Jag önskar inte någon att uppleva de dödsångestkramande panikångestattackerna när alla de känslor som man så länge tryckt ner plötsligt bara måste ut.

Vår hjärna kör ju sitt eget race. Den är ju programmerad att få oss att överleva och tittar alltid i backspegeln efter bevis på vad som funkar. Söker erfarenheter som vi kan dra nytta av. Den vill inte titta i kristallkulan. 

Såklart påminde hjärnan mig om att en chef bör kunna skriva ett mejl, strukturera en dagordning och komma ihåg vad hon ska säga till sina medarbetare. I dessa stunder kunde jag tappa det helt.

Men de regelbundna samtalen under 6 månader med Rikke fick upp mig på hästen igen. Vad var det nu jag skulle fokusera på? Just det. Mitt välbefinnande. Jag började långsamt förstå att nyckeln till min oanade kraft ligger i mina tankar. I mitt mindset.

Om du väljer att fokusera på dina styrkor, dina talanger, ditt önskeläge så får du en HELT annan känsla i kroppen. Du får energi av att ha en vision, av att använda din mentala förmåga fantasin för den skapar nya idéer. Jämför det med att tänka på worst case scenario och jag tror du förstår vad jag menar.

 

TÄNK TANKAR SOM TJÄNAR DIG 

Den lilla kraften din vision ger dig är till att börja skillnaden mellan sjuk och frisk. Med små steg kunde jag ta mig tillbaka. Successivt ökade självförtroendet och visionen växte. Med mentorskapets hjälp formades en ny bild av framtiden.  Idag skulle jag ALDRIG gå tillbaka till mitt omedvetna jag som inte förstod att tanken föder en känsla - som i sin tur ger eller tar energi. Idag förstår jag ju att det är just min ENERGINIVÅ som avgör vad jag lyckas förändra och göra.

Det är långt ifrån alla som har haft samma lyckosamma bemötande under sin sjukdomsperiod. Att få möta någon vars stenhårda tro på att det går att ersätta energislukande idé eller tanke med en som tjänar dig. Jag misstänker att det är sällan som Försäkringskassans handläggare pratar om detta med sina klienter. Min gjorde det i alla fall inte. Samtalet gav mest stress över hur många dagar av ersättning som jag hade kvar. 

Jag har bestämt mig för att jag på något sätt vill bidra till att fler kvinnor hittar tillbaka till sin energi och en mycket behagligare version av livet. På ett enkelt sätt. Helt enkelt genom att skifta mindset.

Vill du veta mer är du välkommen att boka ett kostnadsfritt samtal via denna länk

https://calendly.com/josefinthedeby/mote-med-josefin-thedeby