Enkelt verktyg för att förstå varför du tappar energi

Som jurist pratar man sällan om känslor och ett "WHY". Det låter ju alldeles för flummigt. Men har du någon gång tänkt på att det är VARFÖR du gör något som är skälet till att du kan känna evigt flow och energi? 

Vi lever livet framlänges, men förstår det baklänges, sa filosofen Sören Kierkegaard och det kan jag skriva under på. För har du någon gång skrivit ner meningen "jag gör detta för att...."?

Jag ska förklara vad jag menar.

Jag har alltid haft ett otroligt tydligt WHY bakom mitt val att jobba med juridik och offentlig verksamhet. Jag har alltid velat bidra till att göra den stora myndigheten mindre skrämmande, mindre byråkratisk och mer mänsklig gentemot den lilla människan. Jag ville också bidra till demokrati på det lokala planet, så att min familj, mina vänner, mina grannar och alla som inte själva har förmågan att försvara och ta del av sina rättigheter får hjälp.

 

VEM FINNS BAKOM DEN BYRÅKRATISKA FASADEN?

Rättssäkerhet och rättvisa är så otroligt djupt rotat i mig. jag vet att det kommer ifrån min uppväxt. Mina föräldrar var så otroligt kärleksfulla och omtänksamma och gjorde aldrig skillnad på någon. Det där tog jag med mig in i mitt ledarskap och i mitt liv överlag.

Mina föräldrar hade också en otrolig respekt för auktoriteter - i deras värld var det exempelvis chefer, akademiker och läkare. 

Mitt vapen blev att lära mig hur allt funkar. Ta bort den där fasaden, utforska världen bakom myndighetens formella namn. Vem är det egentligen som fattar beslut? Vad har den personen för ingång, är det en egen agenda eller omtanke? Tar vi ut människorna ur byggnaden så finns ju faktiskt inte myndigheten kvar. 

Först gjorde jag det som journalist men jag förstod att jag också kunde vara med och påverka på ett annat sätt. genom att vara innanför kommunens, Migrationsverkets eller Förvaltningsrättens dörrar. Genom kreativitet kan vi tänja på otaliga lagars gränser och på så sätt göra massor för den lilla människan. 

Men det gäller att tänka utanför boxen. Det gäller att ha koll på vad ett drag påverkar i andra led. Efter många års erfarenhet av ärenden inom olika områden kände jag mig helt trygg i var gränsen för vad en myndighet kan göra går. Och det finns så många som inte vågar göra någon förändring för att de är så rädda för att göra fel.

 

ETT POSITIVT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Jag vet idag att min framgångsfaktor i livet i stort alltid har varit ett positivt synsätt. Jag är innerligt tacksam för att mina föräldrar lärde mig uppskatta små saker i livet och alltid tro gott om andra till motsatsen är bevisad. De lärde mig att hålla fokus på möjligheter. På CAN DO istället för CAN NOT och det där har välkomnats på alla de arbetsplatser jag har varit på.

Utom på en. Det var också där energin tog slut. Meningen med jobbet försvann.

När jag försökte sätta in "jag är chef för att..." så insåg jag att mitt WHY inte var uppfyllt. Jag kunde ju inte göra myndigheten mer mänsklig och enkel.

Här var fokus på CAN NOT. Mina klienter intygar att de har varit med om samma sak. Att inget får ändras. Att fokus ligger på problem vid förslag till förändring. Att det bor en inbyggd negativitet och rädsla för det okända, istället för mod att testa nya saker. Istället för att INTE se ett misslyckande som ett misslyckande - utan som ett steg i en process. 

 

TESTA VERKTYGET!

Detta gäller såklart inte bara det vi gör på jobbet. Samma sak gäller i ditt privata liv. Håller liv i en relation. Fortsätter träna på samma sätt. Är kvar i samma bostad.

Testa sätta in din situation i en mening:

Jag gör detta för att....

Se om du kan hitta ditt nya WHY utifrån det? Jag lovar att du hittar ny energi när du får klarhet i vad du EGENTLIGEN vill, i den här fasen av livet.