Chefer söker ofta en quick-fix för sin energinivå

Vill du ha en quickfix så din energi återvänder? Du är inte ensam. I en tid där vi har blivit vana vid omedelbar tillfredsställelse så glömmer vi lätt bort att vissa saker behöver tid och vi behöver ta oss igenom processen.

Jag minns det som igår. Jag satt hos kbt-terapeuten i juni 2021, dagarna efter min krasch, och sa:

- Men Rikke, i oktober är jag väl ändå tillbaka? Det är ju FYRA MÅNADER till dess. Jag är ju sjukskriven och kommer ha massor av tid att bara ta det lugnt och vila.

Jag bad henne om verktyg men det hon kontrade med var:

- Vad är återhämtning för dig?

Jag blev först rätt besviken. Va? Finns det inte en strategi för att hitta tillbaka till min outsinliga energi?

Men idag älskar jag Rikke för att hon aldrig pratade om att jag var sjuk. Eller om exakta, tidsbestämda steg i en process. Hon satte bara fokus på vad jag behövde HÄR och NU.

 

CHEFENS DELEGATIONSRÄTT FÄLLER DIG

Jag vet inte om du har tänkt på det där, men visst är det skönt som chef att fatta beslut? Att lägga över en uppgift på en medarbetare och se frågan försvinna från ditt bord så du kan ta dig an nästa? Det finns en djup tillfredsställelse för många chefer i att få saker ur händerna. Dessutom får man cred från sin chef för att man är produktiv och effektiv.

Detta är bara min högst personliga spaning, men är inte många av oss chefer kicksökare? Gillar snabba resultat? Vissa gillar till och med att "räkna pinnar" som vi pratade om inom offentlig verksamhet och ärendehandläggning.

Problemet är bara att du aldrig ser processen. Du går bara vidare på nästa boll och slipper ha fokus på att vissa saker tar tid. Det tar medarbetarna hand om.

Handlingskraften tar du lätt med dig in i det privata livet. Men testa att plantera ett äppelträd. Det är inte givet att det ger frukt direkt. Vissa saker behöver tid för att utvecklas och vara möjliga att skörda. 

Vanan av att alltid delegera bort problem och utmaningar kan lägga fälleben för dig. Ibland behöver vi inse att saker behöver ta tid. Att hitta tillbaka till sin energi eller att hitta sitt nya why är två saker.

 

EN TYPISK HUMAN DOER, INTE HUMAN BEING

Jag var så säker på att jag, som alltid fått höra att jag har lösningsfokus och ett positivt mindset, skulle kunna använda mig av de där förmågorna. Men någonstans inom mig visste jag att det där var bara vanemässigt tänkt. Hela mitt inre förstod att en akut utmattning inte har en specifikt utmätt läktid. 

Eftersom jag inte kunde läsa så gjorde jag INTE som jag brukar - det vill säga kollar upp saker som jag inte kan något om.

Googla var faktiskt omöjligt under 6 månader. Jag kunde inte förstå texter eller sovra bland rubriker. Av den anledningen fick jag aldrig veta att snittiden för läkeprocessen är 4-5 år.

Jag tror det var bra, för jag behöll hoppet om att blir frisk inom hyfsat snar framtid. Faith truly is your fortune.

 

EN RADERAD WILLPOWER

Det tog inte många veckor innan jag förstod att jag behövde släppa taget om hela mitt tidigare doer-jag. Jag började anteckna i min mobil (väldigt många stav- och syftningsfel) hur jag mådde varje dag. Vad jag upptäckte, i denna nya version av mig själv där ingenting som tidigare funkat fungerar.

Jag noterade alla aspekter av en utmattning.

Några exempel:

- Total oförmåga att ta beslut. Inte bara om arbetslivet framåt. Andreas behövde ta alla beslut. Även om bagateller, som vad vi skulle äta till middag eller hur vi skulle få ihop logistik kring barnens aktiviteter. 

- Att min tidigare willpower, där jag på ren disciplin kunde skynda mig att göra saker var helt borta (som att bädda, plocka undan efter barnen, hinna i tid för att jag har en tid att passa). 

- All förmåga till splitvision och multitasking var raderad. När min fysioterapeut sa "ha intentionen att du ska gå sakta och göra en sak i taget" så lät det som helt världsfrånvända ord. Vem gör det? Hur ska man hinna allt då?

 

EN SKADA PÅ HJÄRNAN ÄR SOM RYGGONT

Jag insåg också att en skada på hjärnan är precis som en liten retlig nagelbandsirritation. Eller ryggont. Så länge du är frisk så tänker du inte på avsaknad av smärta.

Så länge hjärnan fungerar så tänker du inte på att du tänker. Eller att du analyserar. Eller att du fokuserar. Eller att du planerar. Eller att du strukturerar ditt samtal när du pratar med någon. I alla dessa fall får hjärnan jobba och protesterar när det inte funkar. Det är precis som när du stöter i det där fingret, eller böjer ryggen till exakt det där smärtsamma läget.

Det är, vid utmattning, då den där våldsamma tröttheten eller ångestpåslaget får kraft. Hjärnan är så smart som vill få oss att överleva när vi inte själv fattar.

 

DET UPPVARVADE TEMPOT SITTER I KROPPEN

Jag insåg snart att tempot i min kropp var extremt högt. Jag gick snabbt. Pratade snabbt. Pajade glas i diskmaskinen för att jag plockade i och ur den snabbt. Det tog närmare två månader innan det där bruset och den uppvarvade känslan började lägga sig och då kom tanken "Herregud, det är ju så här jag kände mig förr. Men jag minns faktiskt inte när."

Idag har jag slutat skynda. Idag har jag slutat göra flera saker samtidigt. Idag har jag fler luckor i kalendern och jag säger inte bara nej till saker jag INTE vill. Jag säger också nej till saker jag vill.

Det skulle mitt gamla jag ALDRIG ha gjort. Såklart. Hon visste ju inte längre hur behaglig känslan av äkta närvaro, lugn och välbefinnande är. För hon trodde ju att det är så här livet måste vara. Det ser ju ut att vara så för alla andra. Vem är jag att klaga?

 

EN DESPERAT LÄNGTAN EFTER QUICKFIX

När jag pratar med min klienter så hör jag desperationen. De vill hitta samma quickfix som jag sökte. En del orkar inte ta tag i sitt mående när de förstår att jag inte har den där omedelbara insatslösningen. Att vi faktiskt behöver starta en process och att min erfarenhet är att man visserligen kan klara det själv. Men då kan vi verkligen börja snacka om att det tar tid. 

Coachingen hjälpte mig att omedelbart sätta fokus på CAN do istället för CAN NOT. På framtiden. På vad välbefinnande är för mig. Om du tvekar så ber jag dig tänka ett varv till. Tänk om det är något som du går miste om där i torktumlaren? Tänk om du hade blivit en gladare, lugnare, lyckligare person om du för en gångs skull tryckte på pausknappen?

Jag lär dig gärna hur man gör. För faktum är, att det gick snabbare än för många andra för mig att komma tillbaka. Jag vet exakt varför. Men det var inte en one fits all-quickfix. Du behöver ta dig igenom DIN unika process. Och den ger SÅ mycket energi, ska du veta!

Boka ett kostnadsfritt samtal om du vill veta mer.

https://calendly.com/josefinthedeby/mote-med-josefin-thedeby