När barnen kallar svarar pappa

Här sitter jag med tunnelseende på min läkare Orsoylas klinik och ska få veta vad jag får göra och inte göra när jag kommer hem. Det låter galet obekvämt att någon annan ska besluta om det, eller hur? 

Men herregud så befriande det är, om man har en utmattad hjärna.

 

Orsoyla, denna varma, kloka men också otroligt bestämda kvinna spänner ögonen i mig. Jag förstår att jag behöver lyssna även om alla sinnen är blockerade och bedövade.

- Bara så du vet, när hjärnan och kroppen får lov att slappna av i vetskapen att du inte ska tillbaka till jobbet så kan du bli sämre. Bli inte rädd, det är normalt. Du kommer att få hjälp och verktyg av Rikke för att hantera dina stresspåslag. Alla känner dem på olika sätt, du kommer märka hur det blir för dig.

Orsoyla frågar hur mycket jag kan om stress och jag inser generat att jag vet alldeles för lite. Där och då, i hennes stol med en helt övertänd hjärna, får jag ur mig att jag har knappt tänkt på att för mycket stress kan leda till utmattning. 

Hur galet det än låter så beror det på att jag alltid älskat mitt liv. Både livet hemma med familjen och mina jobb. Och eftersom jag trivts så har alla göromål bara gett energi. Aldrig tagit den ifrån mig. 

Orsoyla ler och förklarar att alla kan hamna här. Exakt alla. Hon och Rikke har under många år jobbat i ett team inriktat på utmattningspatienter och jag känner tacksamhet för att jag hamnat i deras händer. 

 

                                                                                     §§§ 

 

Hur ser det ut på hemmafronten - har familjen semester, blir hennes nästa fråga. Jag svarar ja, maken är ju lärare och har precis som barnen sommarlov. 

- Att bli utmattad precis när hela familjen har gått på ledighet kan vara är sämsta tiden för en utmattning. För nu behöver din hjärna vila från alla uppdrag. 

Orsoyla fortsätter. 

- Så nu behöver du och din man lägga upp en plan. Följande behöver du diskutera med din man, säger hon.

1) När barnen kallar på mamma, så svarar pappa. 

2) Vilket vänner ska ni umgås med? Ni får tillsammans ringa in vilka som ger energi. Övriga sätter ni på paus.

3) Kom ihåg; ingen kan gråta ut på din axel under överskådlig tid.

4) Du ska fokusera på återhämtning. Vad är det för dig? Rikke kommer att hjälpa dig med detta.

5) Och så ska ni tillsammans börja identifiera vilka saker i vardagen som tar din energi. Dessa sköter maken. Du tar bara hand om dig själv.

Det är ord och inga visor. Jag minns bara hälften av det Orsoyla har sagt när jag ska återge detta för Andreas på kvällen. Tårarna och paniken kommer när jag inser att jag inte längre räcker till för honom eller för våra tre underbara små tjejer.

Nu börjar vår gemensamma utmattningsresa. Snacka om bumpy road.