KEDS-testet visar 42 (allt över 15 visar på utmattningssyndrom)

- Jag kommer skicka en patient till dig. Men du, gå inte på hennes lättsamma och glada sätt. Hon verkar frisk men är jäkligt sjuk!

 

Det är juli 2021, strålande solsken och jag stapplar ut från en klinik i centrala Malmö med orden från min läkare ringande i öronen. Hon har just avslutat mitt besök med att ringa upp en kbt-terapeut som kommer att ta emot mig dagen därpå. 

 

En vecka tidigare har jag lite halvt desperat ringt Orsoyla för att boka en tid i tron att jag har fått sviter av covid. Alla kognitiva förmågor verkar ha lagt av. Minne, koncentrationsförmåga, fokus, analytisk förmåga. Rubbet. 

Under telefonsamtalet beskriver jag osammanhängande min situation, famlar efter ord och inser att jag inte kan återge någonting i kronologisk ordning. Det känns som jag håller på att tappa det helt. I slutet av samtalet nämner jag att jag inte längre vågar köra bil.

- Du kommer till mig nästa vecka, säger hon efter att jag svamlat på i en halvtimme. Detta är inte covid, du ska komma hit och göra ett stresstest.

 

                                                                                    §§§

 

En vecka senare lägger jag ifrån mig pennan och föser formuläret över skrivbordet. Jag har just fått svara på ett antal frågor i det så kallade KEDS-testet, som är framtaget av en forskargrupp på Karolinska Institutet. Testet används som ett stöd inom sjukvården i utredningen av utmattningssyndrom.*

Jag har knappt kunnat tagit mig igenom frågorna som handlar om livets alla inslag. Orden på pappret dansar och jag har svårt för att läsa och förstå meningarna. Helst vill jag bara blunda. Orsoyla tar emot formuläret, är tyst en stund och säger sedan:

- När man räknar ihop poängen efter testet så ligger man i riskzonen för utmattning någonstans mellan 15 och 18. Du har 42 poäng. 

 

42 poäng? Jag fattar inte riktigt. Det måste ju vara ganska...högt?

- Ja det kan man lugnt säga, säger Orsoyla. Detta är INTE covidsviter utan en akut fas. Och du ska meddela din arbetsgivare att du kommer att bli sjukskriven en längre tid. Hur lång tid kan man inte bedöma.

Någonstans inom mig förstår jag vad hon säger men hjärnan är blockerad. Sjukskriven? Jag? En längre tid? Vad betyder det? Jag har aldrig varit sjukskriven.

Hon fortsätter:

- Jag har mött så många som dig. Chefer, VD:ar med flera. Detta är en klassisk utmattning hör jag på din historia; det vill säga ansvaret bara växer och växer men du varken har mandat eller befogenheter. Det kan hända vem som helst. Nu ska vi gå igenom vad du får och inte får göra när du kommer hem.

Märkligt nog känns det SÅ skönt att någon annan tar beslut.

För det har jag inte kunnat ta på länge. 

 

                                                                                      §§§

 

Orsoyla tar fram mobilen och säger att hon bara ska ringa ett samtal. I min hjärndimma fattar jag inte att samtalet rör mig men jag hör henne säga:

- Hej Rikke, det är Orsoyla, är allt bra? Du, jag kommer att skicka en patient till dig. När har du tid? Okey, imorgon. Perfekt. Men du, jag måste bara säga en sak. Gå nu inte på att hon är glad, jättetrevligt pratsam och tillmötesgående när ni träffas. Josefin är sån. Hon verkar frisk men hon är jäkligt sjuk.

 

Jäkligt sjuk. De där orden har inte haft koppling till mig förut men någonstans inser jag att de har det nu.

 

* https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/ta-dig-sjalv-och-dina-signaler-pa-allvar/